Deze periode ben ik met een aantal Gave-collega’s en vrijwilligers actief op Heumensoord, de locatie waar tijdelijk ongeveer 1000 Afghaanse evacués verblijven. Wie zijn deze mensen? Ontmoet vandaag Rohulla (19):
‘Er zijn op Heumensoord Afghaanse ministers, parlementsleden en advocaten
‘Voor vrouwen is het niet gemakkelijk in Afghanistan, maar door de taliban zijn er ook nieuwe regels voor mannen gekomen. Je mag je bijvoorbeeld niet meer scheren en je moet traditionele kleding dragen, geen broeken. En je moet vijf keer per dag bidden, maar dat wil ik niet. Ik vind dat ik dat zelf mag beslissen, het is niet mijn probleem. Als je het niet doet, word je geslagen of word je gestraft.
Er wonen op Heumensoord veel mensen die rijk waren in Afghanistan en grote huizen hadden. Er zijn ministers, parlementsleden en advocaten.
Ik wil graag computerwetenschapper worden en ik was toch al van plan naar een buitenlandse universiteit te gaan. Ik vind de universiteit van Kabul niet zo goed. Ik wilde naar India toe of naar Istanbul. Door de komst van de taliban is alles anders geworden.
Ik ben hier met mijn hele familie. Mijn vader werkte veel samen met Europeanen en loopt alleen daarom al gevaar. In Afghanistan hebben veel Europese landen een goede naam: we hadden het altijd over Nederland, Duitsland, Londen maar ook de Verenigde Staten. Het is voor ons dus Nederland geworden.
Als er weer vrede komt, gaan we waarschijnlijk terug. Maar als ik Heumensoord uit loop, zie ik ook dat hoge gebouw met Radboud Universiteit er op. Ik ben er al enkele keren binnen geweest, ook in die nieuwe gebouwen. Echt prachtig. Ik wil daar heel graag gaan studeren.’
bron: De Gelderlander