Alies4.jpg

Alies Koetsier, jurist op het zendingsveld

Eigenlijk had Alies niet zoveel met zending en al helemaal niet met vluchtelingen. Ze had haar studie rechten afgerond en was op zoek een leuke baan in het bedrijfsleven. Toen dat niet direct lukte, zette ze een juridisch adviesbureau op. “Ik vroeg me steeds vaker af of ik vooral m’n eigen weg aan het zoeken was of de weg van God.” En toen wees een vriendin haar op een advertentie van Gave, waarin gevraagd werd om een jurist. Maar het was wel een baan zonder vast salaris…

“Toen ik zag dat ik van giften moest leven, dacht ik direct: daar begin ik niet aan. Dit is niets voor mij. Ik wil gewoon iedere maand de zekerheid van een vast salaris. Toch wist ik diep van binnen dat ik het moest doen. Dat werd binnen een dag al duidelijk. Ik moest erop leren vertrouwen dat God voor mij zou zorgen.” En dat deed Hij. Van alle kanten boden mensen zich aan om Alies te helpen bij het opzetten van een kring mensen die haar maandelijks zou gaan ondersteunen. “Best bijzonder, want ik kom uit een kerkelijk milieu waarin deze manier van leven niet gebruikelijk was. Ik heb in de achterliggende jaren altijd genoeg gehad.”

Analyseren
Bijna alle dossiers die de juriste behandelt zijn van christelijke vluchtelingen die een negatief voornemen hebben gekregen van IND. Deze dossiers komen bij Gave terecht wanneer de advocaat vermoedt dat er iets misgaat in de beoordeling van de bekering door IND. “Ik pluis die dossiers helemaal uit. Ik hou van analyseren en dat is precies wat ik de hele dag doe.”

Gat in de lucht

Als ik een dossier doorwerk kijk ik naar twee zaken: 1. waarom wijst de IND deze asielzoeker af, en 2. zijn de verklaringen van de asielzoeker voldoende duidelijk? Deze twee zaken vormen de hoofdlijnen van ons onderzoek. Ik zie vaak dat de IND afwijst zonder goede inhoudelijke motivaties. Ze oordeelt bijvoorbeeld dat een asielzoeker te weinig Bijbelkennis heeft, maar vertelt niet waarom de kennis onvoldoende is en wanneer het dan wél voldoende was geweest. Ik wil inhoudelijke argumenten zien bij een afwijzing; dat is trouwens ook gewoon wat de Nederlandse wet aan de IND voorschrijft. Verder kijk ik naar de verklaringen van de asielzoeker. Meestal zijn die voldoende duidelijk en geloofwaardig, maar echt niet altijd. Ook dat geven we eerlijk aan. Onze conclusies zetten we uiteen in een expertiserapport. Dit rapport wordt ingebracht in de procedure, waarna de IND en/of de rechtbank het rapport inhoudelijk moet meewegen voor het (nieuwe) besluit.  

Als ik later een positief bericht ontvang van de advocaat -de asielzoeker heeft status gekregen- voelt het écht alsof ik de hoofdprijs heb gewonnen: ‘Voor zover u dit voor een van deze mijn minste broeders gedaan hebt, hebt u het voor Mij gedaan’. Je moet klein denken; iedere asielzoeker is het waard om voor te vechten. Elk leven telt.

“Ik ben een schakel in Gods werk met mensen”
– Alies Koetsier, jurist bij Gave

Schakel
Alies kent ‘haar’ vluchtelingen alleen vanuit de dossiers. Het is niet de bedoeling dat ze een persoonlijke band met hen aangaat, om belangenverstrengeling te voorkomen. Om toch haar publiek te leren kennen, is ze een keer meegegaan met een jongerenkamp. “Dat was zo geweldig, dat ik me spontaan heb aangeboden als coördinator. Een keer heb ik een keer iemand ontmoet, die ook dankzij mijn werk status had gekregen. Hij was heel dankbaar, dat raakte me erg. Maar wat vooral bij mij binnenkwam, was dat hij zich er diep van bewust was dat het Gods werk was. God kreeg alle eer, ik ben maar een schakel in Zijn werk met mensen.”

Uniek
Alies heeft geen moment spijt gehad van haar stap. “Ik kwam hier geroepen door God terwijl ik niets met vluchtelingen had. Ik moest iets gaan doen wat ik niet wilde en niet kon. Het voelde alsof ik een stuk marmer was, waarop gebikt werd. Maar het werk kreeg al snel mijn hart. Nu doe ik wat ik het liefste wil: mijn gaven en talenten inzetten om christelijke vluchtelingen, na jaren van onzekerheid, weer op hun benen te zetten. Een jurist op het zendingsveld. Dat is toch uniek?”

Wie ben ik?