16-01-2023

Zie hen. Heb hen lief.

‘De vrachtauto schudde toen twee mannen op de rand kwamen staan. Ik keek omlaag. Ik wilde verdwijnen, verdwijnen in de vloer van de laadbak, worden zoals het hout van de planken. Ergens anders aan denken. Het eerste dat me te binnen schoot, was Babi. Haar smalle handen strak gevouwen, haar stem die de woorden sprak die nu opnieuw mijn hoofd vullen. ‘Our Father in heaven, Your kingdom come. Your will be done. Give us today our daily bread…’ In mijn gedachten vervloeiden de zinnen tot een wanhopig, schreeuwend gebed.

[…] Ik klemde de tas tussen mijn benen en vouwde mijn lichaam er nog strakker omheen. Niet opkijken, niet opkijken. Naast mij werd een vrouw ruw tussen de anderen uit getrokken. En daar nog één […] Twee was blijkbaar genoeg. De vrachtauto zette zich weer in beweging. De prijs was betaald. […] Pas toen ik samen met een aantal andere mensen uit de laadbak getild werd, stijf en bijna te moe om te staan, besefte ik wat ik had gedaan. Ik had gebeden. Niet tot Allah. Tot een onbekende God.'*

Op vrijdag 10 februari geeft Els Florijn in het kader van mijn werk voor Stichting Gave een lezing over haar boek ‘Onze Vader’. In deze novelle brengt ze middels de hoofdpersonage Ayaan het leven van een vluchteling haarscherp en invoelbaar in beeld. Ze laat in dit verhaal zien hoe God onze meest eenvoudige (geloofs)handelingen gebruikt om mensen naar Jezus te leiden.

Als kerk van Christus hebben we een belangrijke opdracht. Zorgen voor onze naaste: praktisch, maar zeker ook in geestelijk opzicht. Doen we dat? En vooral: hoe doen we dat?Op deze avond zal ik ook iets delen over mijn werk onder vluchtelingen. Wees welkom en laat je inspireren en bemoedigen. Je ontvangt een exemplaar van het boek ‘Onze Vader’, uiteraard gesigneerd door Els Florijn.

Wil je erbij zijn? Het is fijn wanneer je je aanmeldt: info@aliesvoordevluchteling.nl

*) Uit: Els Florijn, Onze Vader.